Alertă pentru cei care stau la bloc. Ar primi amenzi și de 3.000 de lei dacă nu respectă aceste reguli

de: Andrei Simion
27 04. 2020

Un fost secretar de stat a venit cu o idee nouă pentru legea asociațiilor de proprietari. Senatorul PNL a vrut ca administratorii asociațiilor de locatari să prezinte documente și dacă nu e suspiciune de fraudă.

Eugen Ţapu-Nazare, senator PNL şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei, a propus în urmă cu ceva timp o nouă lege pentru asociațiile de proprietari. România are aproximativ 130.000 de asociaţii de proprietari, așa că impactul ar fi considerabil.

Proiectul propus de Țapu-Nazare e menit să reducă amploarea fraudelor pe care le fac administratorii asociaţiilor de locatari. Înainte, aceştia nu erau obligaţi să prezinte documente, în cazul în care existau suspiciuni de fraudă. Ce presupune proiectul lui e ca aceștia să prezinte documente.

„În ultimii ani, în spaţiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre acestea ajungând în faza urmăririlor penale sau a condamnărilor, cu grave consecinţe asupra populaţiei care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte.”
Eugen Ţapu-Nazare ( în expunerea de motive a proiectului de lege)

O motivare în plus pentru acest proiect de lege: miile de reclamații primite anual

Senatorul a mai amintit că unităţile administrativ-teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamaţii de la membrii asociaţiilor care se consideră nedreptăţiţi sau înşelaţi de administratori. Implicit, primăriile dispun controale și el ar vrea ca acestea să aducă și documente justificative.

Problema cu precedenta lege – nr. 230/2007 – e că oferă posibilitatea asociaţiilor de proprietari să nu prezinte la control documentele solicitate. Nu există nicio prevedere expresă care să atragă răspunderea administratorului unei asociaţii de proprietari pentru această faptă.

Nazare a transmis că este nevoie ca reprezentanţii primăriilor care vin în control la asociaţiile de proprietari, ca urmare a sesizărilor, să aibă în spate şi o prevedere legală expresă care să le întărească atribuţiile. Administratorii asociaţiilor de proprietari care nu se conformează acestei obligaţii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 de lei şi 3.000 de lei.